Eten met je handen als maatstaf

Eten met je handen als maatstafJe weet natuurlijk dat het niet alleen belangrijk is hoeveel je eet, maar ook wat je eet en in welke verhouding. Soms is alles nauwkeurig wegen en invoeren in een app om gedetailleerd inzicht te krijgen niet haalbaar. Daarom geven wij je vanuit de ayurveda een eenvoudigere en ook nog eens een heel leuk alternatief!

Koken met je handen!

Hoeveel moet je eten? Gebruik je handen! Je maag is net zo groot als een gevulde vuist. Vier handen voedsel maken, als ze bewerkt of gekauwd worden, één gevulde hand. Grote mensen hebben grote handen, kleine mensen hebben kleine handen. Elke hand is een kwart bord. Deel het bord in vier parten. Elk part is een handjevol. Een half bord is dus twee handen vol. Een hand is een makkelijke maatstaf, want die heb je altijd bij je.

Ontbijt Koken met je handen als maatstaf

  • 2 handen (de helft van je kom of bord) koolhydraten
  • 1 hand eiwitten
  • 1 hand fruit (=1 stuks)

Focus: langzame koolhydraten

Bijvoorbeeld: 2 handen muesli, met 1 hand yoghurt en 1 stuks fruit erdoorheen (mag ook gedroogd fruit zijn natuurlijk). Of 2 volkoren / spelt boterhammen met een ei/vlees beleg en 1 stuks fruit (niet geperst!).

 

Koken met je handen als maatstafLunch

  • 2 handen eiwitten (de helft van je bord)
  • 1 hand koolhydraten
  • 1 hand groente

Focus: eiwitten

 

Bijvoorbeeld: een omelet / vlees / vis voor de helft van je bord, 1 stuks groente: grote tomaat, een paprika etc. en 1 spelt / volkoren cracker. Of een heldere maaltijd groentesoep met een knäckebröd. Of een flinke berg sla aangevuld met 100 gram vlees / vis en een dressing op basis van olie/citroensap en kruiden.

Diner Koken met je handen als maatstaf

  • 2 handen groente
  • 1 hand eiwitten
  • 1 hand koolhydraten aangevuld met goede vetten

Focus: groente en gezonde vetten

 

Bijvoorbeeld: schep je bord minstens half vol groenten. Creëer variatie door minstens drie verschillende soorten groenten te kiezen. En vul dat aan met vaak vergeten bonen en peulvruchten! Neem een hand biologisch vlees of vis. Maak je maaltijd af door ook noten, zaden en pitten te gebruiken.

Koken met je handen als maatstafTussendoortjes

Maak een combi van fruit met eiwitten of vetten, zodat je bloedsuikerspiegel meer stabiel blijft.

Bijvoorbeeld:

  • 1 banaan met een handje paranoten
  • 1 appel met een handje walnoten
  • smoothie van 1 glas (soja)melk, een half glas (soja)yoghurt en 100 gram bosbessen
  • een kleine kom tzatziki met 6 stengels bleekselderij
  • 1 glas tomatensap met handje amandelen
  • 1 sinaasappel met een glas (soja)yoghurt
  • 10 olijven en een handje amandelen of walnoten

 

Koken met je handen als maatstafDranken

Drink het liefst water, kruidenthee of groentesappen. Als je koffie wil drinken, beperk je dan tot drie koppen per dag, zodat de voordelen nog opwegen tegen de nadelen.