Verkoelend eten en drinken bij zomerhitte
Geplaatst op: 15-08-2018
Aantal keer bekeken: 121

Verkoelend eten en drinken bij zomerhitte

Al weken genieten we in Nederland van ongekend zomerweer! Wist je dat je met slimme keuzes ook met eten én drinken je hoofd (en lijf) koel kunt houden?

Waterrijke groente
Neem bij deze temperaturen extra veel waterrijke groente, zoals komkommer, radijs, sla, bleekselderij, tomaat, spinazie, waterkers, kiemen en spinazie. Dit helpt je lichaam te verkoelen en te hydrateren. Ook koude soepen zijn goed, bijvoorbeeld gazpacho.

Waterrijk fruit
Of wat dacht je van dit waterrijke fruit: grapefruit, citroen, watermeloen, blauwe bessen en aardbeien.

Neem wat minder vetten en vlees
Verminder met deze hitte de inname van vetten uit avocado’s, noten, pitten en zaden. Deze vetten zijn wel gezond, maar ze zorgen voor extra warmteproductie in je lichaam. Kies in plaats daarvan voor vetten uit schaal- en schelpdieren. Volgens de Chinese medicijnleer werken schelpdieren verkoelend op je systeem. Eet om dezelfde reden ook niet teveel vlees. Dat is misschien lastig in dit barbecue-seizoen, maar groente op de barbecue is ook heerlijk.

Extra kruiden
Voeg aan je salades of maaltijd ook extra veel kruiden met verkoelende eigenschappen toe, zoals koriander en munt.

Kies lichte kookmethoden

Eet zoveel mogelijk licht verteerbare maaltijden tijdens deze warme periode met verse, rauwe groente en lichte kookmethoden zoals stomen en roerbakken. Vermijd bakken, frituren en kant-en-klaarmaaltijden. Voor deze zwaardere maaltijden moet je lichaam nu te hard werken.

Drink niet te koud

Zet een kan water klaar met daarin wat blaadjes munt en schijfjes citroen. Dat is heerlijk verkoelend. Drink je water niet ijskoud drinken, omdat dat juist de warmteproductie in je lichaam activeert. Ook kan ijskoud water je spijsvertering vertragen.

Alcohol, suiker en koffie vormen een extra belasting voor je lichaam en je krijgt er alleen maar meer dorst van. Neem daarom geen ijs, frisdrank (ook niet “zero”, want daar zitten chemische zoetstoffen in), sinaasappelsap, bier of wijn.

Keep it cool!

Reacties

Reageer

(Je e-mailadres hebben we wel nodig, maar wordt niet gepubliceerd.)
Je naam:
E-mailadres:
Website:
Je reactie:


14 min 5
Voer het resultaat in a.u.b.

Meer artikelen in deze categorie

17
juni
2018

Broodje kaas... What else?

Broodje kaas... What else?

 

Volledig plantaardig eten, dus geen vlees, vis zuivel en eieren... omdat het gezonder is, omdat het beter is voor ons milieu... iets voor jou?

15
juni
2018

Gezonde leefstijl met een smaakje

Gezonde leefstijl met een smaakje

 

Gezonder eten, betekent vaak nieuwe smaken ontdekken. Maar ook dat ene 'zoetje' dat je jezelf toestaat moet wel bijzonder zijn!

15
mei
2018

Sapvastkuur als jumpstart voor een gezonde leefstijl

Sapvastkuur als jumpstart voor een gezonde leefstijl

 

Wil jij jouw 'smaak' en trek in ongezonde voeding 'resetten' en tegelijkertijd jezelf een boost geven met vitaminen en mineralen? Misschien is een sapvastkuur dan iets voor jou!

 

17
april
2018

De gezonde 'theedrinker'

De gezonde theedrinker

 

Hoe gezond is theedrinken eigenlijk?

15
maart
2018

MOET ik al het leuks opgeven? - Een gezonde routine, geeft ruimte voor feestjes!

MOET ik al het leuks opgeven? Een gezonde routine,
 geeft ruimte voor feestjes!

JA, ik wil op gewicht blijven; NEE, eigenlijk ik wil niet mijn avondje uit en weekendje weg opgeven... KAN DAT?

21
juni
2017

Zomervakantie: volop genieten mét een gezonde leefstijl!

Zomervakantie: volop genieten mét een gezonde leefstijl!

Deze keer heerlijk genieten van je zomervakantie zonder extra kilo's en een gesmolten conditie na afloop? Dat kan!

16
mei
2017

Afvallen en gastvrijheid, hoe combineer je dat?

Afvallen en gastvrijheid,
 hoe combineer je dat?

 

Graag bieden we onze vrienden en familie iets lekkers aan als ze langskomen. Maar, hoe blijf je gastvrij als je wilt afvallen?

16
mei
2017

Honger vraagt om eten, of niet?

Honger vraagt om eten,
 of niet?

 

Laat jij je verleiden tot eten? Of kies jij bewust wat je eet en waarom?